Friday, December 30, 2011

Novogodišnje dekoracije - kako reciklirati flašu u novogodišnju jelku



 Potrebno:
  • prazna plastična flaša
  • zelena boja (verovatno može i tempera,mi smo iskoristili ostatke od zelenog tonera sa kojim smo ofarbali našu drvenu jelku )
  • razne džidža-bidže za ukrašavanje ( u našem slučaju: malo kolaž papira,čupave žice i stikeri na Martinu inicijativu)
  • žut hamer,lepak,šilo & drveni štapić za ražnjiće za zvezdu
U flašu staviti boju,dooobro zatvoriti i mućkati,mućkati sve dok se iznutra ne oboji u zeleno.Mi smo unutra stavili i šljokice ali one se ništa posebno ne primećuju.Zatim je Marta izlepila stikere i malo kolaž papira i čupavim novogodišnjim žicama smo dovršili ukrašavanje.Od žutog hamera se iseku dve identične zvezde koje se medjusobno zalepe a izmedju njih drveni štapić.Probušiti šilom poklopac,staviti zvezdu i vaša bivša flaša je postala šarena novogodišnja jelkica.

Ideja s bloga Ramblings of a Crazy Woman

Thursday, December 29, 2011

Novogodišnje čestitke,III deo


Ovo je brzi miks Reading ConfettiLittle Page Turners ako vam zafali nekoliko čestitki u poslednji čas (kao npr.nama)

Potrebno:
  • hamer
  • šareni ukrasni papir
  • lenjir,makaze,lepak
  • bela tempera,deblja četkica
  • pucketava folija
  • cvetić i sl. za vrh 





















Mali saveti:
*Iscrtati linije na kartonu da bi detetu bilo lakše da zna gde da nanese lepak za trakice od šarenog papira
*Ispod pucketave folije staviti neki papir tamnije boje zbog preglednosti
*Stiker za vrh zalepiti na kraju,kad se čestitke osuše od ˝pahuljica˝ jer inače se zamažu pa ne dolaze do izražaja

Wednesday, December 28, 2011

Novogodišnje dekoracije - sneško,jelke & bojenje šišarki


Potreban materijal:
  • papirnati okrugli tanjiri
  • dugmići,čepovi,vunica za kosu,filc ...
  • lepak,tempere,šljokice,žetoni ( oni koji se koriste za učenje sabiranja) i sl.
  • zvezde na jelkama su od žute,sneškov nos je od narandžaste truleks krpe.U nedostatku craft foam, ili dekor gume truleks krpe su vrlo praktične.U nedostatku filca tanje više namenske krpe za kuhinju takodje,još ako nadjete neku lepu tačkastu (krugovi na gornjoj jelkici su od jedne takve)
  • krep papir za šal  
  • šišarke



 
Šišarke nadjene u šetnji su bile zgodne za bojenje temperama što je inače jedna od Martinih omiljenih aktivnosti (bilo da se nešto boji ili samo crta).A uživanje je potpuno kada se tome dodaju šljokice...
Zgodna dekoracija za dečiju sobu ili kao ukras za jelku.


 Originalna ideja s Krokotak-a


Tuesday, December 27, 2011

Novogodišnji ukrasi III,ostali ukrasi za drvenu jelku

Isprobane ideje za novogodišnje ukrase:

 Kids Craft Weekly
jedan od prvih blogova na koji sam odavno naletela.Jelkice smo pravili od sundjera za sudove.U prodavnicama se može naći pakovanje od 10 komada u raznim bojama ako se pogleda malo pažljivije po rafovima.Ovakav sundjer je malo nezgodan za lepljenje ukrasa jer previše upija lepak i pretpostavljam da bi dobro došao električni pištolj za vruće lepljenje.Samolepljivi ukrasi su se bolje pokazali,ali mislim da ni oni ne bi dugo izdržali kod mladje dece iako je sam postupak izrade vrlo jednostavan.
 Kids Craft Weekly
ideju koju sam isto prvi put videla na ovom blogu a potom po mnogim drugim.Od njih se može napraviti skoro sve uz malo perlica,malo mašte i što je dete starije to će ukrasi biti interesantniji i komplikovaniji.


First-School Preschool Activities and Crafts

pravljenje novogodišnjih ukrasa uz učenje geometrijskih oblika i boja.
Mali savet : iseći geometrijske oblike od kolaž papira presavijenog par puta koristeći orginalni oblik kao šablon,mnogo manje vremena zahteva jer odmah dobijate tri ili četiri oblika,zavisi koliko puta se kolaž presavije.
Jelke & Deda Mrazići
 S FamilyFun-a isto jedan lak i lep ukras za jelku. Drvene špatule kojih ima u prodavnicama kozmetičke opreme,verovatno i u apotekama a može se i leti napraviti zaliha od pojedenih sladoleda .Zgodna prilika za priču o različitim nijansama iste boje.










Za ovakve ukrase za jelku mogu se koristiti mase od brasna,soli,sode,gustina...Već smo se ranije igrali s receptom s Škrabalice za belo testo i znala sam da se brzo suši (posebno na radijatoru) a sada sam samo dodala zelenu boju za kolače.Bilo bi zgodno imati modle s novogodišnjim motivima,ali kako ih nigde nisam našla poslužile su i obične.Iskreno,Marta nije bila nešto zainteresovana-njoj je bilo interesantnije da pravi njene ˝kolače˝.



I za kraj naša zvezda.
Jelka je stajala nedelju dana bez ukrasa na vrhu i stalno sam razmišljala da kupimo neki veliki kartonski ukras u obliku zvezde.Onda sam se setila da sam jesenas videla jabuku napravljenu guzvanjem krep papira (nikako ne mogu da nadjem gde).Takodje odlična vežba za finu motoriku.


I tako je naša jelka okićena.

Saturday, December 24, 2011

Naša drvena jelka



Dobrih ideja uvek na  Škrabalici
Nešto slično na blogovima RastemoMame ne rade na repeat

Za razliku od velike jelke za koju je prokomentarisala da bocka i od tad je neprimećuje na njenoj stalno razmešta ukrase.Naša varijanta drvene jelke koja je napravljena za Martinu sobu je malo opuštenija.Kod nane u garaži smo pronašli dasake koje su odokativno odgovarale,od toga je samo jednu trebalo malo da skratimo.Ja sam čak imala ideju da jelku zabetoniramo u plastičnu saksiju da bi bila što stabilnija
ali se blok cigle na kraju ispostavio kao savršeno rešenje.
Četka,ostaci zelenog tonera koji je godinama čekao da se iskoristi za ovako nešto,desetak eksera i čekić je sve što je potrebno.Marta je farbala sama dasku po dasku ko da je do sad to radila  mnogo puta,a ja prelakirala.

Po daskama umesto ekserčića zbog bezbednosti za kačenje ukrasa zabodeni su plastični čavlići.
Ostalo je samo da se u zakače napravljeni ukrasi.

Sinoć smo završili i zvezdu za vrh i okitili trakicama krep papira.


Originalna ideja DIY: Instant Wood Christmas Trees




Friday, December 23, 2011

Novogodišnji ukrasi,II deo



Ovo je malo komplikovanija varijanta od prethodne.

Potrebno je:
  •  plastična novogodišnja kugla u nedostatku kugle od stiropora 
  • obojeni pirinač-upustvo Mame ne rade ne na repeat na Roditelji.me portalu
  • jedna dublja posuda & deblja četkica
  • lepak ili bezbojni lak - prvobitna ideja je bila da na kugle nanesemo lepak (u ovakvoj ambalaži zgodan je za nanošenje od najranijeg uzrasta,ima ga u Tempu,Dis-u,Ideji... ).Odmah smo počeli lakom,a kako je on na vodenoj osnovi i ne smrdi s lepkom nismo ni radili .   
ps. mislim da se ovo s lakom ne bih usudila kada bi više dece učestvovalo

Prvo naneti lak na kuglu u tankom sloju da ne curi .E sad,ja sam mislila da će  lako moći da se uvaljaju (možda u perlice bi i moglo ako su laganije tj.vazdušastije ) ali ovde je ispalo zgodno da se kugle zasipaju pirinčem.Kasnije sam još jedanput prelakirala,ipak da što manje skupljamo pirinač po kući.


Dok su se kugle sušile na red je došlo presipanje pirinča u činije različitih veličina i oblika koje je uvek aktuelno.

Od mame za Novu godinu ili obucite bebu



Upoznajte Martinu bebu.
Njoj je već pravljena torta,u planu je i suknjica (tzv.no sew tutu)ali o tome ako nadjem neki lep šareni til.

Nešto kao obucite Cicu samo za malo mladje gospodjice jer nije papir u pitanju koji je pretanak za nespretne ručice. 

Kako sam ja to uradila: slikala bebu,odštampala,zalepila na deblji karton i plastificirala samolepljivim providnim tapetom.Veličine je moje šake otprilike.
Podloga je lepenka od 2-3mm,može i neki tvrdji karton obložen kuhinjskom krpom.Tačkasta haljina i kupaći su od krpe za stakla koja je zgodna  jer se ne resa.Ovako kad na papiru pišem za šta koristim kuhinjske krpe sama sebi zvučim glupavo ali šta da se radi kada nema filca.
Od skoro u kineskim prodavnicama i radnjama sve po 140 din u Beogradu su se pojavile filcane asure ( i ovo često spominjanje kineskih prodavnica je glupavo ali osim u prilično skupim hoby art šopovima kod nas filca nema nigde) - braon pantalone i ljubičasta suknja su od njih,a plav i narandžasts filc je dosta tanji iz Subotice je iz Creatinas-a.
Za još ideja ukucajte u googlu  felt paper dolls






Thursday, December 22, 2011

Novogodišnji ukrasi,I deo


U nedostatku kugli od striropora koje su i predvidjene za ovako nešto nama su poslužili klasični plastični ukrasi za jelku + malo tempere.
Na kraju sam ih prelakirala bezbojnim lakom na vodenoj osnovi da se tempera ne bi trunila.

Još jedna varijanta je da se preboje belom bojom pa da dalje ukrašava flomasterima,drvenim bojicama...šljokicama,stikerima...perlicama,obojenim pirinčem...

Wednesday, December 21, 2011

Novogodišnje čestitke,II deo


Sve je vrlo jednostavno čak i za mladji uzrast.
Potrebno:
  • hamer
  • vodene boje u olovci (bukvalno prvedeno)-ima ih u Tempu sigurno,verovatni i negde drugde.Koštale su oko 25o din,a baš dugo traju.Šteta što ih kod nas ima samo u varijanti ove tri boje (inače ih ima u svim bojama - Do A Dot markers).Mogu da se i naprave,upustvo Mame ne rade na repeat - Tačkasti markeri od recikliranih flašica
  • stikeri i sl. po izboru za ukrašavanje
Beli hamer sam isekla,nacrtala jelku i zvezdu drvenom bojicom,prosledila na ukrašavanje i evo rezultata.




Sunday, December 18, 2011

Novogodišnje čestitke,I deo



Potrebno vam je :
  • hamer 
  • šilo
  • stiropor ( ili nešto slično kao podloga za bockanje)
  • vešta ruka ili ukucajte u googlu christmas template ornaments kao ja i dobićete šablone za bockanje
  • bojice ili flomasteri
  • šljokice,stikeri itd. za ukrašavanje (nase šljokice-kao neki dragi kamenčići su samolepljiv,iskreno ne znam im pravu namenu- mozda za ukrašavanje mobilnih telefona i sl.)

Izbockati šilom hamer,dati detetu da olovkom spoji tačkice,oboji,ukrasi i dobili ste lepe ,šarene i interesantne čestitke .

Svidela mi se i ideja od prošle godine s bloga Mame ne rade na repeat ali da bi se crtež nacrtan belom voštanom bojicom lepo video potrebno je bojiti sa što manje boje a više vode a to objasniti dvoipogodišnjakinji da nije potrebno samo što više da se zamaže kod nas baš nije imalo efekta.Na kraju je hamer počeo da se cepa tako da su nam dve čestitke uspele.


I na kraju sve čestitke su potpisane.Ti kružići su : mama,tata,Marta & njena beba (gde ima više od četiri kružića malo se zabrojala )


Ove čestitke su pravljene oko nedelju dana svakog dana po malo,početkom decembra,sve je sama crtala,bojila i ukrašavala.Ja sam možda zalepila sve ukupno 5-6 ovih šljokica,nije mi dala uz obrazloženje: ˝Ne možeš ti mama,ti si mala ˝.Moja asistencija je jedino bila u tome da je držim dalje od crne,braon i ljubičaste boje.

ps. konačno sam našla odakle inspiracija the Best Toys for Toddlers




Saturday, December 17, 2011

Za početak torta



Uvek je lepo početi tortom pa bila ona i od kartona.Jedno veliko hvala Ninočki jer nisam morala da tražim šablone za tortu po netu jer je ona sakupila veliki izbor na njenom blogu Plavo nebo žuti kamen.Mi nismo pravili za rodjendan u vrtiću već jednu manju kućnu varijantu (prvi šablon je korišćen) i od tad se bebi (lutki) slavi rodjendan skoro svakog dana,uz standardno pevanje pesmice i duvanje svećice i to je aktuelno još od početka novembra i traje i traje...Parčiće sam napravila od hamera,malo sam se zabrojala u planiranju broja parčića pa otud tri žuta parčeta.Moram priznati vrlo dosadan i pipav posao.Poslužavnik je napravljen od lepenke od 2mm.Prvo sam isekla dva identična dela a onda na jednom sam opcrtala tortu i isekla središnji deo tako da kad su ova dva dela zalepljena torta je lepo upala kao u neki okvir i ne može da sklizne kada se nosi (oblik je prilagodjen našem šporetu,inače sam prvo napravila okruglu tacnu pa sam morala da je sečem s strane).Ukrašena je samolepljivim tapetom koji je ostao od kartonske kuhinje.Još malo ukrašavanja bojenom testeninom,onda još i trouglovi u boji parčića na poslužavniku i torta osim što je lepa i slasna postade i edukativna.


Pošto su već spomenute lutke,torta i šporet može se predpostaviti da je glavna junakinja ovog bloga jedna devojčica.
Njeno ime je Marta a rečenicu: ˝Mama,hoćemo nešto da pravimo...˝  čujem skoro svakog dana bar jedanput pa otud i naziva bloga.
Počela sam sa pisanjem ovog bloga kako bih imala uspomenu na naše druženje a ako nekom usput se dopadne neka naša ideja još bolje.
Pa da počnemo...
I da ne zaboravim ono što je meni bitno kad čitam neki blog a to je uzras deteta 
Marta 2,5 godine