Saturday, January 28, 2012

Šarene grudve 2

Naslov posta zvuči kao nastavak nekog crtanog filma...
Nego,mi smo malo sinoć malo danas bojili grudve vodenim bojicama da iskoristimo maksimalno sneg dok ga još malo ima a kako to izgleda slike sve govore.Bolje nego flomasterima na duvanje jer su boje intenzivnije.Marti je već dugo,dugo omiljena crna boja kad crta kao što je do sad i moglo da se primeti (crni sneško je naravno njen),a inače je jedna vesela devojčica koja samoinicijativno bira ružičaste stvarčice.

















Večeras smo imali društvo za malanje,drugara vršnjaka pa otud i dva sneška.Materijala za mini kućnog sneška ima u svakoj kujni,koristili smo kukuruz za oči,biber u zrnu za dugmiće i šargarepu naravno za nos.Veći hit od sneška je bilo otapanje grudvi u činijama sa vodom.



Thursday, January 26, 2012

Flomasteri na duvanje & šarene grudve



Flomasteri na duvanje su moderna varijanta bojenja duvanjem u slamčice.Ova starinska varijanta mi se činila komplikovana za Martin uzrast mada bi mogli i to da probamo,ali flomasteri iako na njima piše 4+ (za uzrast od četiri godine pa naviše) su odlični.Prvo sam očekivala da se iznervira i da je npr. potrebno malo jače da se duva da bi boja prskala ali sve je prošlo jednostavno (meni je trebalo više vremena da ih montiram).Jedino na njihovom uzrastu je zgodnije da se papir postavi u visini lica jer ako je na stolu flomasteri bi trebalo da budu skoro pod uglom od 90 stepeni kada se u njih duva a to iziskuje dodatan napor i koncentraciju.Sa flomasterima u ovom pakovanju od pet boja se dobije jedan šablon u obliku leptira ali nije problem napraviti druge pomoću hamera i skalpela.


 

Danas kada smo se vraćale iz vrtića smo napunile kesu grudvama.A naše grudve kada su postale šarene pretvorile su se u bazen za lutke.Posle su poslužile još malo za crtanja po tabli za krede pred spavanje i na kraju su završile na terasi da nam krase saksije.
Na prozoru na ogradi je preostalo još pola kese grudvi koje vise sa jedanaestog sprata i koje ćemo verovatno da obojimo temperama ili vodenim bojicama pa javljamo rezultate.


Marta,2 godine i 8 meseci

Wednesday, January 25, 2012

Pocket chart u domaćoj izradi



Pocket chart ili tabla za kartice je nešto bez čega se može ali je korisna za razne aktivnost-od sortiranja,bogaćenja rečnika do sastavljanja rečenica i sabiranja,a može čak i kao kalendar da se koristi...

Na blogu Rastemo i Leptir već je pisano o karticama za spajanje pojmova čiji se nazivi rimuju.Za Martu nešto tako ozbiljnije kad još malo poraste,a za sad smo uglavnom tablu sa karticama koristili za sortiranja:
po bojama, prepoznavanje po negativima, životinje i mladunci i sl...

Interesantna jesenja aktivnost na slici je sa sajta PreKinders gde se mogu besplatno preuzeti ove i mnoge druge kartice.


Potrebno:
  • tamniji jednobojan materijal grubljeg tkanja
  • providne trake improvizovali smo od samolepljivog providnog tapeta koji je presavijen na pola
  • i naravno šivaća mašina ili drugarica koja zna da šije ( još jednom hvala Jelena )
  • deblji karton 
Naša tabla je otprilike 80 x 70 cm - trebalo je duplo više tkanine jer je napravljena kao jedan veliki džep u koji je stavljeno parče debljeg kartona zbog stabilnosti,ali koji može da se izvadi zbog eventualnog pranja.Džepovi za kartice su 10 x 10,a na ivicama su zašivena trake koje služe da se tabla veže i fiksira,npr. kao kod nas na radijator.
I to je to,ništa komplikovano a praktično ( samo ima ta mala začkoljica zvana šivaća mašina )

Tuesday, January 24, 2012

Etikete za cene u službi igre





Novogodišnji venac kao inspiracija za ovu aktivnost Creative jewish mom.

Osim nalepnica za cene u boji potrebna je samo mašta.
















 Nalepnice se lako odlepljuju i nije potrebna pomoć kao pri korišćenju kolaž papira već sve mogu sami - onako kako oni najviše vole.

U da prizovemo sneg - dve pahulje.

Friday, January 20, 2012

Igrarije sa klikerima

Sve je počelo pre par meseci kada smo kupili jednu vrećicu sa klikerima.Tada je Marti tata objasnio da ćemo kad bude bilo lepo vreme da nosimo klikere u park,a do tad neka stoje u vrećici da se ne zagube po kući.To objasnjenje je zadivljujuće dobro prošlo i ona se vrlo lepo igrala,slično kao spy bottle - što joj ja nikad nisam napravila jer sam mislila da će više da se nervira što ona ne može a ja neću da joj otvorim flašu nego da se igra.
Ali pre neki dan se pojavila sa klikerom u ruci i stidljivo mi otkrila rupicu na dnu vrećice.I onda kreće zanimacija klikerima koja traje i traje...

Ubacivali smo ih u flašu,prvo prstima pa smo malo zakomplikovali kašičicom,zatim presipali...




















 Redjali i pekli kolače...





















Zaledili klikere,izvadili iz kalupa pa sortirali po oblicima...



















Ubrzali oslobadjanje klikera solju i  pri tom ih ukrašavali crvenom bojom za kolače...





















Pažljivo oprali i ponovo zamrzli do sledećeg puta.

















I za kraj smo ukrasili jednu (ne toliko bitnu) majcu slikanjem klikerima- samo smo ovaj put koristili boju za tkanine.Interesantno iskustvo,unikatna majica za uspomenu ali papir je bolji zbog lakšeg kotrljanja.
Može se kotrljati svašta po izboru-klikeri,kestenje,šišarke,kamenčići...
Kako se ovih dana na stranim blogovima uglavnom piše o aktivnostima povodom Sv.Valentina i srca su svugde tako je jedno srce završilo i na našoj gilipterci (šablon je od samolepljivog tapeta,može i kolaž papir)












































 Imaćemo leti šta da nosimo po kući.

Mali saveti:
  • pre nego što počnete da se igrate sa solju proverite da li postoje neke ranice po rukama
  • sledeći put definitivno neka plića kutija

Thursday, January 12, 2012

Kako smo učili boje




















Preschool daze - Vrtić u koji bih želela i ja da idem,a Martu bih upisala bez razmišljanja. 

Potrebno:
  • šivaća mašina ili drugarica koja zna da šije ( hvala Jelena
  • parče materijala koje se uvije i proštepa ili jednostavnije traka 
  • rajfešlusi u bojama  
                                                                                                                    ˝with no explanation and no guidance, this zipper chair was often visited.˝


 
















 
Sa Spell Outloud slaganje pčelica po bojama uz dodatak čičak trake da bude interesantnije. Pod  Bb is for Bug : Bee color match

Potrebno:
  • deblji karton
  • makaze,lepak,
  • čičak traka
  • samolepljiv tapet ili selotejp za plastificiranje
  • heftalica
Prvo sam došla na genijalnu ideju da čičak traku pričvrstim na karton iglom i koncem jer sam pretpostavila da lepak neće dovoljno dobro da drži ali srećom sam se ubrzo setila heftalice jer su prsti već počeli da stradaju.


 















Sa Making Learning Fun  -  super zanimacija sa magnetima.
Frižider ili neka magnetna tabla,malo kupovni malo improvizovani magneti od kartona i žetona za brojanje i igranje može da počne.
Sa 1+1+1=1 za Dorine obožavaoce Dora Tot Book.Sličice je Marta sekla zato su tako sve malo krive,ali je za mene pravo uživanje prepuštanje takvog posla njoj (mislim da je uživancija obostrana).Drvene štipaljke obojene flomasterima ,mada smo ih malo i pečatirali a za belu iskoristili beli kolaž papir.
npr. Sa malim Dorama može da se igra i igra memorije.






Tuesday, January 10, 2012

Kuhinjica od kartona



Tek sad pregledajući slike vidim da smo mi pravljenje naše kartonske kuhinjice počeli još prošlog januara,a ideja je potekla sa Škrabalice.
U početku dok je Marta bila mladja to je samo bila sudopera s drvenim šporetom postavljena na dve šamlice odgovarajuće visine maloj kuvarici.Kako je kuvarica rasla tako su rasle i njene kulinarske sposobnosti te je kuhinjica dobila šporet i ormanče za sudove.
Gornji deo je kutija od uljanog radijatora,a donje dve su kutije od pelena(ispostavilo se da su idealne visine).Oblepljene samolepljivim tapetom i spojene lepkom i šrafovima s maticom zbog stabilnosti.Kutija od radijatora nikako nije htela lepo da nalegne na donje kutije pa posle neuspešnog heftanja prešli na šrafljenje.
Metalna činija,stara česma i eto sudopere.
Za dugmići od rerne iskorišćeni su poklopci,a drška ormarića i rerne su od čupavih žica.
Polica u ormančetu i rešetka u rerni od kartonske lepenke od 3 mm.

I spremanje raznih đakonija može da počne !


Friday, January 6, 2012

Novogodišnji venac od drvenih štipaljki





Ili kako je naš proletnjo-uskršnji venac postao novogodišnji.

Originalna ideja  Holiday Kids Crafts.

Potrebno: 
  • drvene štipaljke
  • žica za krug
  • tempere-nijanse zelene,žuta i bela
  • crveni krep papir za mašnu   
  • lepak sa šljokicama



A kada dodje proleće samo sklonimo mašnu,okrenemo venac i vratimo bubamare .


Thursday, January 5, 2012

Martin prvi cvet



Jedan neplanirani post ali želela sam ovde da zapišem da ne zaboravim na prvi nacrtan cvet moje dvoipogodišnjakinje.

Cvet je mali,svega 4-5 cm nacrtan u uglu papira gde trenutno crta ali ima sve što bi pravi cvet trebalo da ima: u sredini crven krug,žute latice i zelenu stabljiku i list + gratis plavu mrlju ali ˝tu je moralo nešto da se oboji˝.
Dok je crtala tako je teklo i objašnjenje.

Glavni ˝krivac˝ za ovaj cvet je u stvari jedna knjiga  ˝Džordž ide u vrtić˝ izdavača Evro−Giunti kupljena zbog teme vrtića.Pepa prase je povela svog mladjeg brata Džordža u vrtić i uči ga da nacrta cvet.

˝Pogledaj,Džordže-rekla je Pepa.Prvo nacrtaš veliki krug.
Pepa je pažljivo umočila svoju četkicu u posudu s ružičastom bojom i nacrtala veliki ružičasti krug na sredini papira.˝   ...

Neverovatno kako deca prosto upijaju i sve i svet oko sebe.