Tuesday, February 28, 2012

DIY slagalice na naš način





Prve slagalice napravljene su davno po uzoru na Slagalicu sa raznim vozilima sa bloga Mame ne rade na repeat.Jednostavno se prave,potrebne su kartonske fascikle i sličice zalepljena na deblji karton ( da bi pri slaganju delovi što manje proklizavali ).Jedan deo je zalepljen na fasciklu a drugi se slaže.Počeli smo sa vozilima,zatim životinjama,da bi joj nedavno kad je ove stare opet aktivirala  napravila sa Dorom malo komplikovaniju sa uklapanjem tri dela bonus slaglica od slike iz 6 delova.


















Nešto slično-uparivanje životinja,dodala sam čičak traku da bude interesantnije.Sličice možete naći na 1+1+1=1.

 
 Kocke kao puzzle možete kupiti ili napraviti sa omiljenim likovima.Potrebne veće kocke,uži ili širi selotejp u zavisnosti od veličine kocki i skalpel.Štampane sličice nismo leplili lepkom na kocke,nego su samo prelepljene selotejpom.Prvo smo sklopili kocke,prelepili slike i onda pažljivo skalpelom na sastavu kocaka ih razdvajali.Za još manje posla mogu se iskoristiti i samolepljive nalepnice kako se dosetila 3xmama sa bloga Rastemo.

















Slagalice od drvenih špatula (kupuju se u prodavnicama kozmetičke opreme) napravljene su slučajno od viška sličica jer se ispostavilo da nemamo dovoljno kocki.Vremenom sam uvidela da je poželjno i Marti lakše da slagalice slaže u ram jer inače vidim da joj se gubi pažnja kad se delovi stalno razilaze i tada počinje da se nervira.Brojevi su tu da olakšaju slaganje prostim prepoznavanjem i uparivanjem.


















Monday, February 27, 2012

Šabloni za perle


Ukoliko imate Kockicine perle možete iskoristiti naše šablone za nizanje,ukoliko ne bilo kakve perle se mogu fotografisati ili čak i nacrtati.Slike zalepiti na deblji karton i nizati.Može se čak desiti da se perle pretvore u vozić,vrtešku ili kandže u zavisnosti od raspoloženja mališana.




Saturday, February 25, 2012

Igrarije svetlom


Već neko vreme smišljam kako bi mogli da improvizujemo svetlosnu kutiju ili stočić.Ovo je najjednostavnije moguće rešenje i finansijski i što se tiče posla.Na više blogova postoje uputstva za DIY stolove koja uključuju neonke,pleksiglas,malo više rada ali i mnogo bolji efekat.Možda probamo drugom prilikom,ali za početak i ovako funkcioniše.Mi smo uzeli jednu kutiju,okrenuli naopačke,stavili papir formata A3 i izvor svetlosti je himalajska lampa.Trenutno pokušavam da smislim nešto drugo umesto papira,možda neki mat samolepljiv providan tapet da bi se svetlost još lepše i jače rasipala.Ali i ovako mogućnosti za igru su skoro beskonačne.

Malo ozbiljnija uputstava:      Play At Home Mom    i    Filth Wizardry




















Wednesday, February 22, 2012

Orman za bebine stvari


U poslednje vreme bebine stvari su svuda po kući.Taman ih skupimo kad beba se opet upiškila ili treba da se obuče jer ide kod lekara...Rusvaj na kvadrat.A kako Marta polako prisvaja bebi sve više svojih starih stvari,čarapica i sl. nered je sve veći.Rešenje je vrlo jednostavno-orman za bebine stvari !
Kartonska kutija,jedna drvena šipka predviđena za tiplove,samolepljiv tapet,vešalice (mi smo kupili žičane standardne veličine pa smo ih smanjili),lepak,selotejp,klešta,makaze i skalpel je sve što vam je potrebno.Vreme izrade max. 30 minuta.
Tati smo utrapili baktanje kleštima i prilagođavanje vešalica,a nas dve smo počele kutiju polako da pretvaramo u ormanče.Prednju stranu smo isekli,oblepili kutiju samolepljivim tapetom,a na slikama se lepo vide detalji iznutra pa da se ja ne upetljavam sa objašnjavanjem.
Sad već prvog dana moram da priznam da kroz stan može lakše da se prolazi bez preskakanja bebinih stvari.



Tuesday, February 21, 2012

Za malene šmizle


Toddler Approved  -  Vidjeno,uradjeno,i to već dva puta.

Prvi put školski,drugi put malo zanimljivije-kako bi doživljaj bio kompletan dodali smo veštačke nokte.

Kada sam juče videla nokte u prodavnici prvo sam pomislila kako bi bilo interesantno,a onda kako je malo jezivo.Marta me je jutros samo pitala da li su to moji nokti,i kada sam joj objasnila da nisu i čemu služe nastavila je da se igra sa njima kao da su plastični nokti predviđeni za dečiju igru.Posle crtanja prstića i noktića,lepljenja,prešlo se na pravi posao-lakiranje.
 


















Kako nisam pristalica lakiranja noktiju u mlađanom uzrastu mislim da smo postigli kompromis na neko vreme.

Sunday, February 19, 2012

Uskršnja činija za jaja

Nedavno sam na blogu Pink and Green Mama videla ideju koja mi se učinila idealnom za DIY uskršnju činiju za jaja.Kao što je očigledno bila sam nestrpljiva da probamo,a kako se obema svideo i proces i rezultat dogovorile smo se da napravimo babi i nani.

   Potrebno: 
  • plastična činija (obavijena celofanom i premazana uljem zbog lakšeg vadjenja)
  • krep papir
  • četka za nanošenje lepka ( na kraju sam ja to radila rukama )
  • lepak - napravila po receptu sa sajta Dete plus
    -  80ml pšeničnog brašna
    - 2 velike kašike šećera (naš lepak je žut zbog žutog šećer,ali ne smeta.Dodala sam malo i vanilinog šećera da lepše miriše)
    - 1 šolja (250ml) vode


 Naizmenično nanositi lepak i krep papir.Zahvaljujući centralnom grejanju naša činija za koju sam ja prognozirala sušenje od najmanje tri dana zbog količine potrošenog lepka bila je gotova za nepunih 24 h.Ostalo je samo da uživamo u pogledu do Uskrsa i da se potrudimo da je ne polomimo,tj.Marta.

Friday, February 17, 2012

Drvo za sva godišnja doba


Drvo za sva godišnja doba je miks Pumpkin Button Activity i Leaf Snake napravljeno jesenas.Kada je pao prvi veliki sneg lišće su zamenile pahulje,a sada se nadamo proleću i cvetovima.


Potrebno:
  • veći karton 
  • zeleni materijal grubljeg tkanja za krošnju
  • dugmići
  • satenska traka za nizanje dugmića
  • filc i/ili kuhinjske krpe za lišće,pahulje su od pvc asure
  • heftalica
  • igla & konac,makaze
  • braon voštane bojice,tempere,flomasteri za stablo


Žuto lišće od kuhinjskih krpa pokazalo se zgodnije dečijim prstićima za baratanje od debljeg filca.Dosadan deo posla bio je ušivanje dugmića,ali ako imate šivaću mašinu to je očas posla gotovo.Materijal sam samo obavila oko krošnje i zaheftala za karton.Marta se silno zabavila crtajući merdevine i penjući se na drvo.

Kako je u početku ovo bila jesenja aktivnost tu su se našle i jabuke.Njima sam izvadila plastične peteljkice i zamenila ih čupavim žicama kroz koje su provučene gumice za tegle kako bi mogle da se kače na drvo.


Onda je došla zima, lišće je opalo i zamenile su ga pahulje.I kao što već rekoh sad čekamo proleće da naše drvo procveta.