Friday, March 30, 2012

Uskršnja korpica i koka od obojene testenine

Potrebno:
  • obojena testenina - već je mnogo puta pisano i na domaćim i stranim blogovima,ukratko: u kesu staviti malo alkohola,boju za kolače(boja u prahu daje intenzivnije rezultate),dobro zatvoriti i promućkati
  • lepak & tempere
Dora testeninu smo letos doneli sa mora,naravno ne za jelo.Prvo na redu je bilo sortiranje,zatim bojenje,sušenje i naravno igranje.






Našu koku i uskršnju korpicu s početka priče prvo sam nacrtala i onda po konturama nanela lepak.
Jaja u korpici smo uradili otiskivanjem palčeva umočenih u temperu (prvo smo probali kažiprstom,ali ne dobije se prepoznatljiv oblik jaja već tufna).



Thursday, March 29, 2012

Igrarije sa vodenim kuglicama

Sećam se da sam pre par godina water beads ili vodene kuglice prvi put videla kod rodjake kako stoje u staklenoj činiji za ukras i pomislila sam: Kakva glupost.Ali da sam onda imala Martu verovatno bih odmah pitala: Kakva odlična senzorna aktivnost,gde si kupila? 

Onda sam nedavno otkrila blog Play at Home Mom i videla sliku na početnoj strani.

Ove kuglice pre nego što se potope u vodu su manje od zrna bibera i u roku od par sati nabubre i postaju super zanimacija.Mogu da se gnjave,pipkaju,presipaju i sipaju,čak smo probali i da ih zaledimo.Inače se koriste za dekoraciju,a mislim da čak i neke biljke mogu da stoje u njima umesto u zemlji.

Ima da se kupe u Garden centru,kineskim prodanicama i na Kupindu



Wednesday, March 28, 2012

Igrarije sa vodom u kućnoj varijanti


Posle igranja sa sodom bikarbonom i sirćetom kupili smo u apoteci još dva veća šprica i sada su to nove omiljene igračke.

Sve aktivnosti sa vodom,posebno one koje uključuju nekakvo sipanje i presipanje iz raznih činijica,kašičica i čašica,evo sad i špriceva su Marti omiljene i za njih je uvek raspoložena.

U svakoj kuhinji može da se nadje potreban pribor za varijacije na ovu aktivnost a korist od njih je velika:od vežbanje fine motorike,koordinacija oko-ruka do razvijanje koncentracije i pažnje.

Svako dete će garantovano uživati u ovakvim aktivnostima ne sluteći kako je sve to mnogo više od igre.




Friday, March 23, 2012

Malo nauke za najmlađe






Boje za kolače + Soda bikarbona + Sirće


Ideja  -   Reading Confetti



Tips & Tricks : Špric kojim se sirće dodaje sodi bikarboni bi trebalo da bude što veći,jer što više sirćeta burnija reakcija.


Thursday, March 22, 2012

Crtanje na malo drugačijoj podlozi,saksije



Ovako je naša terasa izgledala do juče.

Stiglo je proleće i lepo vreme koje smo odmah iskoristili kako bi sanduke za cveće sredili posle duge zime.Pre par godina kada smo sređivali terasu nismo imali malog asistenta koji bi nam pomagao u malanju.

Sada je ona glavna.

Moj posao je bio samo da ogulim istrošenu farbu,išmirglam i prebojim belom podlogom za drvo i predam ostatak u ruke glavnog majtora.



Radovi su u toku...

Wednesday, March 14, 2012

Azbuka kroz slike



 Prva slovarica,personal abc book ili Martino bukvarče kako ga od milošte nazivamo.Neke slike smo imali,neke ciljano fotografisali,a za svako slovo bi prvo proverili da li je jasna asocijacija vrlo jednostavno - pitanjem: Marta,šta je ovo?
 
Neka slova predstavljaju igračke,neka nešto što smo pravili (npr.E - Elmer kolaž..).Svoje mesto su našle i drage osobe (Б - babe,П - porodica,Т - tetka,Г i Д -drug i drugarica,М i Ж - Žana i Marinko).

U nedostatku plastifikatora folije su poslužile kao zgodna zamena jer možemo da se igramo kao sa piši/briši vežbankama.Ostalo je samo da nadjemo neku lepu fasciklu,već nagađam da će biti crna ili ružičasta i sve je spremno za upoznavanje sa slovima kroz igru.