Saturday, July 28, 2012

Narukvice od kartona i vunice



 Još od Uskrsa i šarenih jaja od kartona Marta često namotava razne trakice po kući gde god stigne, spontano u zavisnosti od trenutne inspiracije.Može biti da je lutka povredila ruku pa bi trebalo da joj se stavi gips ili su se pokvarile stolice pa vi trebalo da se poprave,bitno je da se nešto mota.

Kako je ovih dana u fazonu šminkanja i kindjurenja predložila sam joj da bi od kartona i vunice mogla da napravi sebi nove narukvice.Ideja joj se svidela,lepo se zabavila ali posle se vratila svom spontanom,nama velikima nasumičnom i bez reda,motanju i namotavanju.




Friday, July 27, 2012

Crtanje po licu na slobodnu temu























Jedna spontana aktivnost kao posledica Martinog jutrošnjeg nestrpljenja da se malo svrti sama i sačeka.
Boje za lice stigle su s zakašnjenjem posle rodjendana,tako da se sad s vremena na vreme crtuckamo u zavisnosti od raspoloženja.Ovo je prvi put da sam se setila da njoj prepustim četkicu i ispalo je super zabavno i zamazano.
Boje se lepo i lako skidaju vlažnim maramicama i posle toga malo vodom (jedino su obrve ostale pomalo crvenkaste).

Thursday, July 26, 2012

Kad se istope plastične perle...


Kad se istope plastične perle dobije se nešto vrlo šareno i prelepo.Moju prvobitnu ideju o nameni Marta je izignorisala tako da kad smo kod kuće to je njena šminka.Naravno da se nose i u šetnju,onda ona i drugari ove razne oblike slažu po betonu,broje,trče s njima na glavi i sl.

 Evo kako: plastične perle poredjati u silikonske kalupe ili limene modle za kolače(ispod kojih je na pleh prvo stavljen papir za pečenje). Pleh u rernu,rernu na 25o c,jedno 1o-15 minuta začuđujće malo smrada od topljene plastike i gotovo.Gvirkati u rernu i pratiti proces topljenja.Kad su sve perle na oko istopljene i lepo sjedinjene izvaditi iz rerne,sačekati par minuta da se prohladi,izvaditi iz modli i uživati u šarenilu.

Tips & Tricks: perle topljene u limenim kalupima,ona strana koja je bila na papiru za pečenje je nekako mat za razliku od silikonskih kalupa gde su obe strane glatke i providne.

Ideja: The Artful Parent





Wednesday, July 25, 2012

Japanke od kartona


Ove super jednostavne japankice prave se lako i brzo,potrebno:
  • karton za djon - flomasterom nacrtati otisak stopala na debljem kartonu i makazama iseći
  • šilo - bušnuti izmedju prstiju i sa obeju strana 
  • čupave žice - prsaviti na pola i provući kroz prednju rupicu
  • plastične perle - da japanke budu lepe i šarene 
  • čačkalica & selotejp - da sve drži na okupu
  • flomasteri - da japanke budu još lepše i šarenije
Ideja: Krokotak



Monday, July 23, 2012

Lubenica kao ajkula


Kad videh ovu sladjanu morsku neman od lubenice znala sam da moram da probam.Sve u svemu nije ništa komplikovano,vremenski je potrebno oko 30 do 45 minuta u zavisnosti koliko je ko spretan i koliko su noževi oštri.Kora se lako zaseca,isto tako lako oblikuje nožem i zahvalna je za ispravljanje nepravilnih rezova.Upustvo u slikama da se ne petljam u objašnjavanja.
Potrebno: jedan poslužavnik da se ne pravi nered,noževi,kašika za sladoled i čačkalice da se pričvrste oči (npr.šljive,groždje,borovnice).

 Za još lubeničastih ideja National Watermelon Promotion Board

Jedino mi krivo što lubenica nema u maju,simpatična dekoracija za dečije rodjendane.


Saturday, July 21, 2012

Crtanje na malo drugačijoj podlozi,tekstil

Crtanje na tekstilu nije nimalo lako.Prvo materijal mora dobro da se zategne,zatim flomasterima se ne sme jako da se pritiska jer se tkanina gužva.Izgleda mnogo lakše nego u praksi,posebno za najmladje.Koristili smo Crayoline markere za tekstil,ali verovatno su mogli i bilo koji neperivi flomasteri(toga sam se kasno setila).
Kao podlogu da bi tkanina bila zategnuta smo improvizovali poklopac od dečije kutije za cipele i drveni poklopac od Kockicinog Rotobila (mogao je i deblji karton,ali ovo se pogodilo onako taman bez dodatnog krojenja makazama).
Dok se crtalo tu je cela priča nastala,ukratko s desna na levo:
Dva sladoleda u kornetu-jedan manji i jedan veći,od jagode,crne i braon čokolade.
Korpa sa voćem za baku:trešnje,masline,maline,groždje.
Razna zelena i crna slova
Devojčica koja baki nosi korpu : Baka će da se oduševi ! Devojčica je prvo plesala jer joj je slučajno krivo nacrtala vrat,zatim je dobila klizaljke a duga kosa joj se viori na vetru jer mnogo brzo kliže.Pored crne devojčice ono manje braon je beba koja ima cuclu,isto brzo kliza,a bez duge kose ništa.
Na gaćicama je kompletna porodica cvetova.
Ali baka će da se oduševi korpom,a ako devojčici bude teško vuk koji je dobar će joj pomoći da je ponese.

Friday, July 20, 2012

Plaža za lutkice


Najlepše je kad nas neka aktivnost Martinom maštom povede negde drugde.Danas je sve počelo kao vežbanje fine motorike kroz igru s papirnatim suncobrančićima,a završilo se kao plaža za lutkice brzinski opremljena ležaljkama i skakaonicom od kartona.

Ideja sa suncobrančićima : Counting Coconuts








Thursday, July 12, 2012

Igrarije sa vodenim kuglicama,letnja varijanta

 

Ovih dana bilo koja aktivnost koja ima veze s vodom je dobrodošla.Za razliku od zimus uzeli smo veću kutiju,više loptica,bilo je tu balona,leda,pene za brijanje,fino se zabavili i malo rashladili.Prvo smo punili balone već naraslim lopticama,bilo je interesantno ubacivanje,lopticu po lopticu ali zaleđeni rezultat ništa posebno.Onda smo ostavili loptice par dana da dehidriraju zatim ih sipali u balone pomoću levka.Tu smo već malo preterali pa su baloni u zamrzivaču popucali i napravili zanimljivije oblike.Ali i nešto novo smo naučili-loptice kad se odlede na dodir se raspadaju u želatin i to im je kraj.A za Martu koja ne voli da prlja ruke instalirali smo lavorče gde može da opere ruke kad god zaželi a ne stalno da prekida igru odlaskom u kupatilo.

Tips & Tricks: Oprez,kombinacija kuglica i pene za brijanje = klizavo 

















ps.PicMonkey je KUL !!!

Monday, July 9, 2012

Za vruć letnji dan da se zabave i rashlade prstići


Današnja improvizovana aktivnost da se prekrati vreo letnji dan.

Potrebno:
  • proći po kući i pokupiti šta vam dodje pod ruku (po mogućstvu plastično)
  • jedna veće plastična kutija da drži nered na jednom mestu
  • voda,činije,čašice,kašičice,špricevi,plastelin,perle i sl.
  • pena za brijanje
I pola sata do sat vremena zabave za mladje,a mira za starije.