Tuesday, November 27, 2012

Jesenja pinjata


   Osnova naše jesenje pinjate je balon u obliku srca koji je obložen sa dva sloja novina i jednim slojem običnog belog papira za crtanje.Lepak koji je sve to povezao je mešavina brašna i vode po savetu drugarice: malo gusce nego za palacinke - odokativno sve.
  Kada se sve to osušilo skalpelom sam isekla jedno prozorče (koje se na kraju zalepi selotejpom), izvukli smo probušen balon,dodali čokoladice i karamel bombone(savet sa neta:lizalice se lome) i ukrasili našu pinjatu lišćem.Pištolj za vruće lepljenje i ovog puta se pokazao kao vrlo zgodna stvarčica jer lišće istog trenutka ostaje fiksirano bez dosadnog čekanja da se npr.lepak osuši.
  Praktičnije je da se razbija u dvorištu zbog suvog lišća koje se mrvi pri udaranju pinjate,ali u nedostatku dvorišta dobro dodje i usisivač.

  Ideja:  D.I.Y: Make Your Own Green Piñata


Wednesday, November 21, 2012

Cvetići od kartona za jaja


Jedan ovakav cvetić napravljen od kartona od jaja Marta je donela iz vrtića pre neki dan na kvarno,umesto da ga ostavi u fioci sa radovima,ali uz dogovor da ga sutradan vrati kada će svi da boje svoje cvetiće.Naravno tog dana posle podne po uzoru na taj cvetić napravili smo čitav kartonski buketić jer bi inače sutradan otišla u vrtić sa već ofarbanim cvetom.

Potrebno:
  • karton od jaja i jače makaze za cvetiće
  • šilo - da se naprave rupice za drškice i stiropor - da se ne probuše prsti i sto
  • štapići za ražnjiće
  • pištolj za vruće lepljenje
  • tempere 
  • stiropor kao postolje za buket
  • krep papir da se maskira stiropor 
  • parfem da bi kao poklončić za babu buket bio kompletan


Saturday, November 17, 2012

Kotrljanje,pečatiranje & mazanje


Ove jeseni sam konačno otkrila kako se zovu ovi zeleni,interesantni plodovi kojih ima u jesen - Maclura pomifera ili drvo mozak.Plodovi ovog drveta osim što sadrže semenkice koje su delikates za veverice,zgodni su i za igranje.

Prvi korak je bio da napravimo boju za beton od kreda,zatim je sledilo kotrljanje i na kraju pečatiranje plodovima.U krede razmućene s vodom smo dodali malo brašna da bi boja bila gušća i ostavljala intenzivnije otisake na betonu.Tu se našlo i lišće koje je Marta malo bojila suvom stabljikom od precvetalog cveća,malo četkom i pa i njega otiskivala na beton.Nastao je plavo/roze šareniš od cipela,kose do džempera,ali  iskustvo je pokazalo da se kreda i brašno lako skidaju sa raznih površina (uključujući i dlaku labradora).

Ideja: Play Create Explore

Monday, November 12, 2012

Geometrijski čovečuljci




 Od ove dve sličice je sve u stvari krenulo.Marta je sama našla neku pomadicu,nacrtala dva kruga koja su postala dva čovečuljka-jednog za mene,jednog za tatu.
Sutradan smo po kući tražile različite oblike za nove čovečuljke,neki su dobili naočare,neki cipele kao Nodi,ali svi su morali da imaju po tri,ni slučajno pet prstiju.

Thursday, November 8, 2012

Igranje sa želatinom


Potrebno:
  • kesice sa želatinom (na kesicama piše uputstvo,ja sam malo manje vode stavila za svaki slučaj) i voda
  • po mogućstvu staklena ili neka slična providna činija
  • malo šljokica, lišća,kestenja i šišarki
  • pomešati sve,par sati u frižideru i spremno za igranje i istraživanje ljigavštine,kako je Marta nazvala 

 Za decu koja ne vole da prljaju ruke,ma kolko vi pregovarali,rezervna solucija su kese za zamrzivač za obe ruke.










Friday, November 2, 2012

Šljokičasto lišće


Lišće,šljokice,dobra volja za šljokice i lepak je sve što je potrebno kako bi se jesenje lišće napravilo ovako diiiivno šljokičasto.

Ideja: Pink and Green Mama