Sunday, December 30, 2012

Čokoladne jelkice za kraj stare godine




Ostao je jedan paketić za još jedan dan do nove 2013.godine.Mini adventski kalendar je bio pun pogodak.Marta je jedva čekala svako naredno jutru da bi presekla kanapče od još jednog paketića,a posle dnevnog spavanja bi u pidžami bosa nestrpljivo šljapkala po kući da vidi novi zadatak za taj dan.
Čokoladne jelkice su ispale super jednostavne,ukusne i slatke.Od jedne čokolade za mešanje i po pola mlečne i bele izašlo nam je deset jelkica.Malo me je brinulo da li će štapići da omekšaju od stajanja van kesice ali i posle pet dana u frižideru sve je kao i prvog dana.


Igrali smo nacrtaj sneška,tražila je skriveno blago po kući,noktići su u novogodišnjem fazonu,ukrasili smo prozor u njenoj sobi(drugi put o tome),sutra je čekaju pokloni ispod jelke i predstava na Trgu,petarde pucaju ispred zgrade a Marti stiže tetka i odosmo na sladoled-to će biti zadatak za danas koji se teško odbija.


  ♥   Srećna Nova godina !!!  

Monday, December 24, 2012

Mini adventski kalendar




Ovih dana često pitanje je: Pa kad će Nova godina i kada ćeš da mi nalakiraš nokte?! (Neki dan je pao dogovor da noktići mogu da se nalakiraju i za Novu godinu) Da bi se prekratili vreme do glavnog dogadjaja danas je nastao mini adventski kalendar (po uzoru na ovaj sa bloga Make and Play) sa sedam paketića i sedam aktivnosti/zadataka za svaki dan do Nove godine.
Neke od aktivnosti/zadataka koja sam do sad planirala:


1. Igra nacrtaj sneška s bloga Mame ne rade na repeat - mora da pobedi da bi osvojila poklonče,a poklonče je ogrlica i narukvica od ružičastih kockica (u poslednje vreme je hit Čoveče,ne ljuti se)
2. Pravimo jestive jelkice s bloga Oh My! Creative
3.Lakiranje noktića u zeleno s zlatnim šljokicama
4.Ukrašavanje prozora u njenoj sobi s onim što se lepi na prozore,mekano je a opet čvršće od želatina-kako god se zove.Prošle godine ujutru kad ustane bi stavila stoličicu pored prozora i samo pipkala.
5.Mapa s blagom - blago će da bude tetovaža iz knjižare koju odavno traži i čudna četka ogledalce
6.Ostaje da smislim
7.Poslednjeg dana dobiće poklon za Novu godinu

Neka počne odbrojavanje....

Thursday, December 20, 2012

Za igru i grickanje


Belo testo od gustina i sode bikarbone sa Škrabalice se više puta pokazalo kao zgodno,praktično i zahvalno za oblikovanje i igranje kao i ovaj put za pravljenje lizalica ukrasa.

Recept za keksiće u obliku llizalica je sa Coolinarke,malo izmenjen sa 5o g šećera manje(može i još manje) i 50 g kokosovog brašna.

Tips & tricks:  Za keksiće je možda zgodnija narandžasta boja jer crvena u stvari ispadne ružičasta,a kokos celoj masi daje izgled mlevenog mesa,što Marti nije smetalo ali meni se keksi posle uopšte nisu jeli.



Monday, December 17, 2012

Neki jednostavni ukrasi

     

Nešto još jednostavnije od ukrasa od šećera i pride predivno miriše.Narandžu oštrim nožem iseći na tanke kolutove,ubrusima malo utapkati sok i ostaviti na radijatoru par dana da se osuši.Našim ukrasima je ovo drugi dan sušenja i super napreduju.Druga varijanta (koju nisam probala) je sušenje u rerni tri sata na najnižoj temperaturi prema uputstvima sa Play Create Explore.

Ukrasi od kartona i tufnastih kuhinjskih krpa koje se ponašaju vrlo slično filcu,ne resaju se a dostupne su i pristupačne.Zgodno su poslužili šabloni od prošlogodišnjih čestitiki,opet.

 Ukrasi od papira koji se isto lako prave.Par trakica širine oko 2 cm,različitih dužina,na krajevima zaheftati,napraviti rupicu zumbalom,provući trakicu i pravac na jelku.
Ideja sa Škrabalice pod brojem 5.

Thursday, December 13, 2012

Ukrasi od šećera



Skoro nismo pravili ukrase od tako jednostavne mase: pola čaše šećera pomešati sa malo šljokica i jednom kašičicom vode,kašičicom sipati u kalupe za kolače,prstima utapkati i ostaviti preko noći na radijatoru da se dobro prosuše (nekoliko ukrasa je stradalo zbog moje nestrpljivosti).Kad se osuše trakice pričvrstiti pištoljem za vruće lepljenje.
Po originalnom receptu ide kašičica šljokica ali što se više dodaje šljokica to su ukrasi tamniji i obojeniji.

Ideja:  Play Create Explore






Saturday, December 8, 2012

Novogodišnji ukrasi od grančica



Ukrasi koji se lako prave ako imate sreće da nadjete dovoljno pravih i tankih grančica.Potrebno je na svaki kraj grančica koje se spajaju kanuti malo istopljene plastike iz pištolja za vruće lepljenje i posle par minuta budući novogodišnji ukrasi su skoro gotovi.Ostalo je samo da se obmotaju čupavom vunicom,veže čvor za kraj i da se uživa u tome kako su lepi, a jednostavni da i deca mogu lako da ih naprave.

Ideja: Happy Hooligans - Jelkice & Zvezdice



Friday, December 7, 2012

Ukrasi od šišarki i čupave vunice




Za ove novogodišnje ukrase potrebne su šišarke i vunica koja izgleda kao pom-pom loptice povezane kanapčetom i upletene nečim čupavim (možda sve to može da se nazove jednim imenom ali ne znam kako).

Čupav deo vunice se lako odvaja,tj.otpliće.Marta je iseckala makazama pom-pomove koji su se ugnjezdili kao pahuljice i ostalo je samo da se preostali čupav deo vunice obmota oko šišarki da se dobijaju  prelepi snežni ukrasi.Još samo da im nadjemo neko zgodno mesto u stanu.

Sunday, December 2, 2012

Trodimenzionalni puffy paint novogodišnji ukrasi



Stigao je i decembar,pripreme za Novu godinu mogu da počnu !

Jednostavni ukrasi čija izrada podjednako može da bude interesantna i mladjoj i starijoj deci.
Brašno,prašak za pecivo + voda,napravi se slične gustine kao testo za palačinke.Gotove ukrase u rernu ugrejanu na najjače na par minuta ili u mikrotalasnu i kad masa naraste tad su gotovi,paziti da ne izgore.

Detaljnije uputstvo za puffy paint u kućnoj varijanti - duga & crteži

Šabloni za ukrase - prošlogodišnje čestitike