Tuesday, April 30, 2013

Uskršnje brojanje 2



Malim obožavaocima Dore sigurno nisu promakla nova izdanja Evro Giunti-ja Istražuj sa Dorom,knjižice koje su prepune šarenih zadataka i nalepnica.Čak i Boje za koje sam prvo mislila da ih je Marta prerasla nisu puko prepoznavanje boja već i mozganje: sudoku s bojama,zaokruži životinje koje su odgovarajuće boje,put kroz lavirint prateći,tj.skupljajući crvene svetove za buket,zalepi kantice onih boja koje su korišćenje na slikama i sl.
Prilikom rešavanja Brojeva Marta je ponajviše muka imala u zadataku gde je trebalo da se dodaju brojevi koji nedostaju i da se tako popuni niz (npr. 2,_,4,5,6,_ ili 3,4,5,_,7,_).Tako je i nastala ova nešto komplikovanija nego prošle godine uskršnja aktivnost,posle koje se nadam da će joj nizovi brojeva biti bar malo jasniji i pristupačniji.Potreban materijal je i dalje isti: sundjeri,boja za tkaninu & makaze.


Friday, April 26, 2013

A u jajetu pile


Smestiti pile u balon nije bilo komplikovano koliko ne probušiti balon dok se to pokušava.Sledeći korak uključuje malo prljanja ruku lepkom za tapete i kanap (sledeći put možda tanji kanap ) i obmotavanje naduvanog balona kanapom umočenim u lepak.Sledi sušenje do sutradan ujutru,zatim bušenje balona i eto pileta u jajetu.





Wednesday, April 24, 2013

Šareno za po kući


Za početak i probu ukrasili smo jedan kućni duks nasleđen od drugara.Bušačem za papir naprave se šabloni od samolepljivog tapeta koji mogu da se koriste dva do tri puta provereno.Sve se to lepo isecka makazama,nalepi na tkaninu,nanese se boja za tkaninu i prstima razmaže (četkice skidaju mnogo boje) pazeći da se mnogo ne maže preko i oko šablona.Duks je do danas bio crn,a od danas i roze i žut i zelen-mnogo bolje.



Tuesday, April 23, 2013

Veseli,prolećni štapovi


Mnogo lako da se napravi,a toliko radosti donosi.Potrebno:
  • Drveno štapče - ako pravite dva kao mi danas nephodno je da budu jednake dužine jer u jednom trenutku je krenulo:Moj štap je duži,E moj je...Onda sam ih ja razuverila i dokazala da su u milimitar jednaki
  • Šarene trakice u što više boja
  • Po mogućstvu zvončići - zvuk je prelep

Friday, April 12, 2013

Zelene frizure





  
  I tako je žito raslo,raslo i poraslo pa je naša jajasta porodica bila spremna za friziranje....






Mali problem je nastao kad je žito krenulo da klija jer su ljuske počele da pucaju i da se lome jer je Marta kad je punila ljuske to radila tako što je naizmenično sipala zemlja,žito,zemlja,žito sve do vrha.Selotejp,mnooogo selotejpa je spasilo stvar jer je sve održao na okupu.

 Šnalice & makazice i posao je mogao da počne...

Ispostavilo se da žito dosta brže raste nego semenkice trave tako da su uskršnje frizure dosta poranile.






Thursday, April 11, 2013

Godišnja doba


Knjiga iz biblioteke Godišnja doba ,u izdanju Stvarnost Zagreb izdata 1975.godine,poslužila je kao inspiracija za ovu aktivnost.

Potrebno:
  • Samolepljiv tapet - kao osnova,s lepljivom stranom okrenut ka spolja
  • Braon hamer papir - za stablo,nacrtati i iseći ruku
  • Cvetići od filca,plastični listići,jabukice od stiropora(sve ovo može i od kartona ali se vremenom nakupile korisne džidžabidže u kući),suvi listovi,vata za predstavljenje godišnjih doba.