Friday, May 31, 2013

Uskršnji stolnjak



Sa dobrim zakašnjenjem,ali dok smo još u maju da iskoristim priliku-
za Uskrs skoro završen,pa sve po malo docrtavan papirnati stolnjak ukrašen pilićima & kokama.Prvo se crta prstićima,tj.otiskuje žutom bojom a potom flomasterima crtaju kljunovi,kreste,krlila i oči kokošijoj družini.

Thursday, May 30, 2013

Rođendan - duga,baloni & pingvini


Martina grupica u vrtiću ima jednu lepu tradiciju proslave voćnih rodjendana malih slavljenika.Za drugare da se posluže spremili smo voćne ražnjiće i seckano voće na ovalu u bojama duge kao neku kobajagi torticu.Naravno bilo je svećica.I da se zna da deca sa zadovoljstvom jedu voće.

Bez balona da sve još više ušarene se ne može,na blogu Design Mom detaljno uputstvo u slikama za ovu diiiivnu dekoraciju.Od svake boje smo nizali dva puta po četiri balona-6 boja po 8 balona,ukupnu 48.Ko nema pumpu nek ne pokušava,dovoljno je što desni kažiprst strada od vezivanja balona u čvor -inače je jednostavno.Sistem je da se po četiri balona spoje iglom i koncem i onda tako spojeni nanižu na kanap.

Ovde se mogu naći lepe duga pozivnice,kome se ne svidja izbor u knjižarama i lenj je da sve ručno popunjava.

I vojska pingvina za kraj - How to Make Olive Penguins

A za pravi kraj prava duga.Marta je baš za rodjendan pričala kako ona nikad nije videla dugu i dan posle rodjendana drugarica šalje poruku : DUga !!!!  i nas dve odmah otrčasmo na terasu.






















  Jeleni za dugu

Friday, May 3, 2013

Uskršnji keksići & lizalice


Ove keksiće je mesila moja mama kad bi išli na more,spakovani u izbuškanu kartonsku kutiji ostajali bi dugo sveži & ukusni.Ona ih je pravila mašinom koja je davala slične oblike kao današnje dečije prese za play-doh.
Originalni recept:25o g margarina,25o g šećera,4 cela jaja,8oo g brašna.
Varijanta koju ja pravim:2oo g putera,2oo g šećera,4 jaja,2oo g kokosa,5oo-6oo g brašna.
Peku se oko 2o minuta na 18o/2oo stepeni.
Sledeći korak: Limena modla u obliku kruga lako se pretvara u jajastu modlu.Ukrašeni m&m bombonicama i čokoladom (otpoljena na pari,šarano plastičnom kesom kojoj se iseče malecni ćošak,u nedostatku šprica ili sl.) keksi su se lako pretvorili u šarena,uskršnja jaja & nasmejanu jajastu porodicu.




















Uskršnje lizalice su u stvari kivi isečen na kolutove(recimo da su jajastog oblika u skladu sa nadolazećim praznikom),umočen u otopljenu čokoladu i posut šarenim bombonicama za torte.Lizalice staviti na kratko u frižider da bi se čokolada stegla,nama je poslužila tegla sa klikerima kao zgodan posuda za to.



Wednesday, May 1, 2013

Piši/briši jaja


Kako se bliži Uskrs juče sam ugrabila vremena da ofarbam drvena jaja bojom za školske table u kućnoj radinosti: u akrilnu boju dodat je puder (prvo malo vode,zatim pudera malo,još malo,pa još malo više-logikom da ne može da škodi,sve odokativnom metodom). Dobijenom bojom koja čini jaja vrrrrlo klizavim prešla sam čini mi  se u četiri sloja(brzo se suši) jer nikako nisam bila zadovoljna prekrivenošću bojom iako boja nije bila preretka,gustina se činila taman onako kako treba.Davno sa nekog blogu pokupila sam caku sa plastičnim pribadačama od kojih se naprave nešto kao stalak,zgodno da se novina ne lepi na jaja dok se boja suši.Danas sam iskoristila priliku da prva isprobam da li je mazarija uspela i čini mi se da jeste.Malo sam šarala kredama,malo briskala vlažnim maramicama,ostaje na Marti sutra da da konačni sud.