Friday, March 9, 2012

Omiljene pesmice kao slikovnice & lutkice za prste

Izdavačka kuća iz Zagreba Naša djeca pretočila je omiljene stare stihove više generacija u prelepo ilustrovane slikovnice.Zahvaljujući tetki koja je bila u komšiluku ovih dana uživamo,čitamo i pevušimo naizmenično stihove ovih pesmica. 

Zeko i potočić,Branka Mihaljevića je jedna od prvih pesmica koju je Marta naučila i koja se i dalje pevuši pred spavanje.Nežne ilustracije Marsele Hajdinjak potpuno dočaravaju originalne stihove pesmice koje su poslednjih godina doživeli razne interpretacije tako da se na kraju slikovnice doduše samo na ilustracijama i pojavljuje taj potočić za kojim zeko traga.

Stihove pesme Mala devojčica (Tata,kupi mi auto) napisala je Mira Dupelj (pod pseudonimom Alka Ruben) i oni su izvedeni na prvom Opatijskom festivalu.To je takodje prva pesma koju je Marta naučila od babe.Slikovnicu je oslikala Dubravka Kolanović.

Avanture maloga Juju je pesmica koja nas vodi na obale reke Nil i uvek tera na skakutanje.Porodicu maloga Jujuje-mamu Kukunku i tatu Tarantu Ivana Guljašević oslikala je kao šarenolike nilske konjiće.Stihove koje pevuše mnoge generacije je davne 1952.g. napisao Žarko Roje.Uz knjižicu se dobija lutkica od filca strašnog krokodila,ručno radjena za prste.
 





































Krokodil od filca je presladak,pa sam pomislila da bih mogla da iznenadim Martu i probam da napravim zeku i devojčicu-probam jer nisam baš vična šivenju.U nedostatku filca kuhinjske krpe su opet odlično poslužile svrsi,sad se pokazalo da mogu i da se šiju.
Kompletno upustvo za zeku možete da se nađe na blogu the Purl bee,a kako se približava Uskrs može i za to zgodno da posluži.
Devojčica je miks - napravljena po uzoru na ovu lutkicu,ali mi je pomoglo i ovo uputstvo.














 I znala sam da će Marta kad tad da se seti da me pita za devojčicu : ˝Mama,gde joj je žuta tašnica?˝

No comments:

Post a Comment