Monday, May 14, 2012

Penušavo šarenilo


Prošli put mešali smo sodu bikarbonu i sirće,a sada smo sirće zamenili limuntusom.Rezultat je isti,penušav a po mirisu prijatniji.
Limuntus smo rastvorili u teglicama s bojama koje su preostale od ksilofona,soda bikarbona je ovaj put bila prosuta po poslužavniku a špricevi pri ruci,spremni za akciju.Kasnije smo boju presuli u pliće činije da bi bila pristupačnija.
Kada je na kraju soda bikarbona na poslužavniku bila kompletno natopljena i pretvorena u braon jezerce,špricevima smo istakali višak vode u flašu koja nam se našla pri ruci+još malo presipanja tamo amo.
Za kraj trebalo je oprati sve te činije,a to je Marti još uvek omiljen deo svake aktivnosti koja uključuje nekakvo mazanje.





Friday, May 11, 2012

Trodimenzionalni puffy paint crteži & kolači



I dalje nastavljamo u fazonu puffy boja i trodimenzionalnih crteža,ali sa malo manje praška za pecivo.Sada nije moralo da se juri i žuri pa smo obe uživale -ja u pravljenju kolača,Marta u crtanju i pričanju priča.Kao podloga za kolače upotrebljen je papir za pečenje (lepo su se odvajali kada su bili pečeni),a za crtanje karton kao i za dugu.

Čak je ni doručak nije sprečio da uživa u pipkanju i buškanju,jer crteži su morali da budu na dohvat ruke. 



Wednesday, May 9, 2012

Trodimenzionalna duga


Prošle godine na blogu Rastemo naišla sam na post o trodimenzionalnoj puffy paint i tad sam znala da kad tad moramo da probamo.Mali problem bio je što nemamo mikrotalasnu,nigde nisam našla iskustva sa običnom rernom ali sam bila odlučna da pokušamo jer bitniji je proces a ne rezultat,zar ne? Nisam mogla da nadjem tačan recept jer svuda je pravljena jedna masa pa dodavane boje a ja sam planirala da recikliramo naš vodeni ksilofon,tj.prvo da se dodaju brašnjavi sastojci u čaše kašičicom a potom iskoristimo već obojenu vodu iz teglica.Tako da u kombinaciji recepata sa Rastemo i A Magical Childhood Marta je u svaku čašu sipala po kašičicu praška za pecivo i soli,dve kašičice brašna i 2o ml tečnosti špricem(tad su nam se ispraznle baterije na fotoaparatu).Krenuli smo od ljubičaste boje i dok smo stigli do svetlo plave iz prve čaše boja samo što nije kipela na sve strane,tako da definitivno manje praška za pecivo sledeći put.Šporet je bio uključen na 25o,svratila je i moja drugarica srećom tako da smo sve tri brzo,brzo nanosili boju koja je sve više i više penila (probali štapićima za uši,ali nastavili metalnim kašičicama).Karton kada je ubačen u isključenu rernu počeo je da se izdiže na sredini,boja da curi ka stranama i da narasta,a mi smo sedeli ispred rerne i gledali u iščekivanju da li će da uspe ili sve da pregori.Kao što se vidi na slikama operacija je uspešno privedena kraju,Marta je bila oduševljena da dugu pipka prstićima dok je sve bilo toplo,i sve u svemu svi smo se ludo proveli.



Sunday, May 6, 2012

Kuvanje i presipanje kamenčića


U subotu pre podne vozili smo bicikle do jezera u blizini grada.Setila sam se da Marti ponesemo plastične posudice kojima se inače kod kuće igra s pirinčem,kukuruzom,vodom i sl. i ispostavilo se kao odlična ideja.Nas dvoje velikih samo smo sedeli na toplim kamenčićima i uživali u njenoj igri.Deci nisu neophodne komplikovane igračke.





Saturday, May 5, 2012

Ksilofon u bojama duge


Juče sam na blogu Chasing Cheerios videla ideju za ksilofon od flašica napunjenih vodom i pomislila kako bismo mogli ovih dana da napravimo jedan za nas.Kako je gospođica danas odlučila da ne spava,dok smo čekali da prođe vrućina vreme smo proveli na terasi mućkajući naš ksilofon i slušajući Teddy Brown-a.
Umesto boja za kolače (koje sam htela ovom prilikom da izbegnem zbog farbanja prstiju) spremila sam tempere jer je Marti trenutno interesantno istiskivanje bilo kakvog sadržaja iz tuba.
Na teglicama sam etiketama označila dokle bi trebalo da sipa vodu da bi joj olakšala i za to je koristila jedan stakleni bokalčić u koji sam dosipala vodu.Narandžasta i svetlo plava tempera nisu htele da se rastvore u vodi tako da smo ipak morali da dodajemo boje za kolače da bismo dobili željene nijanse.
Sve u svemu samim procesom pravljenjem ksilofona bila je oduševljena-od sipanja do mešanja kašičicom,dok je sviranje prepustila meni. 

ps. Tek sad vidim na slikama da me je opet sludela rasporedom boja.Izgleda da njena duga uvek započinje žutom bojom...



Friday, May 4, 2012

Duga od perli & čupavih žica


Za pravljenje ove duge potrebno je kao što i naslov kaže : perle i čupave žice u bojama duge + parče stiropora kao postolje.
Mi smo malo improvizovali raspored boja u nedostatku crvenih i narandžastih perli,malo se tu i Marta pitala ali snašli smo se.

Ideja: To the Lesson !


Wednesday, May 2, 2012

Šarenilo za buškanje



Ova kutija za buškanje je trebalo da bude gotova za Uskrs,pa otud medju sitnicama kojima sam napunila čaše su kinder jaje i žele zeka.Ostale stvarčice su nešto što sam pretpostavila da bi se Marti svidelo: mala heftalica,veliki crni balon,narukvice & prstenčići(naravno da ima crnih),šnalice i gumice Hello Kitty koje su odmah završile u kosi,mala baterijaska lampa,neke životinjice koje kad se potope u vodu bi trebalo da se porastu...

Potrebno: kartonska kutija,skalpel,krep papir,lepak i plastične čaše.Na kraju zarolajte kocku i uživajte u buškanju.Dobra ideja za neke malo kasnije rodjendane,za sad su nam drugari uglavnom mali.


Ideja sa bloga Pink and Green Mama,uz dodatak sa brojevima da bi bilo interesantnije i duže trajalo.