Sunday, March 20, 2016

Prve salagalice


Kod izbora prvih slagalica ne radi se samo o broju delova već bi i neke druge stvari trebalo da se uzmu u obzir:
  • poželjno je da imaju ram u koji se slaže da se ne bi dogodila situacija delova koji se pomeraju i beže što lako iznervira i razlog je lakog odustajanja od slagalice
  • slika bi trebalo da bude jasna,bez prevelikog šareniša i boja koje se prelivaju jedna u drugu.
  • najbolje jedan ili par centralnih likova - lako se počne se od glave preko trupa pa onda ostalo
npr.Nodi slagalicu od 15 delova i Marta a sad i Ružica su slagale pre drugog rođendana što dokazuje da je dosta toga u izboru slagalice.

Slagalice mogu biti i kućne izrade,jedna od jednostavnih uradi sam varijanti je sa kartonskim fasciklama ili od kartonske lepenke ( iz ove perspektive znam da je trebalo da bude drugačije uklapanje da stranice ne bi međusobno klizile ).






















Od kupovnih super su se pokazale za ovaj uzrast ( ~ 21.mesec):  
  • Pino slagalica u kutiji sa slađanim medvedićem,sadrži osam scena iz po dva dela.
  • Kockicina mini slagalica koja samo na prvi pogled izgleda komplikovano,dečiji prsti lako shvate kako da uklope delove  


  • Patkica LENA slagalica koja iako ima samo četiri dela Ruži i dalje zadaje muke svaki put kada je slaže jer za razliku od ostalih slagalica koje je pomalo naučila napamet i čije slike su samo sa prednje strane,kod patkice za delove trupa i repa svaki put mora da se iznova pronadje tačna kombinaciju u skladu sa vodom (plavim delom)   
  • Larsenove slagalice - kartonske,odličnog kvaliteta,neobično uklapanje ne predstavlja nikakav problem

















  • Kartonske slagalice domaćeg prozvođača Premiijer,pristupačne cene,od kvalitetnog kartona,jasnih ilustracija.Jedina mana je što se svi delovi podjednako medjusobno uklapaju pa je moguće dobiti apstraktne sličice-može da bude interesantno. 





















Da bi se slaganje bilo interesantnije delovi se mogu sakriti u činiju napunjenu pirinčem (ekspandirani se bolje pokazao,običan se lepi na dlanove i prenosi na slagalicu.

Šta se nije dobro pokazalo u praksi:

  • slagalice sa slikom kao podlogom - iako zvuči kao dobra ideja samo dodatno zbunjuje
  • drvene slagalice - ma koliko volela drvene igračke,drvene slagalice nisu dobra ideja jer se teško uklapaju što dodatno frustrira dete





















Kod nas prva faza slagalica je prošla,trenutno je aktuelna faza: Tata čita gde se tati usta osušila od čitanja čim promoli nos na kućni prag ali i ona polako jenjava.Videćemo šta je sledeće...

3 comments:

  1. Super post :) I Maja jako voli da slaže slagalice, baš kao i Ema u tom uzrastu. Nama su se super pokazale Vulkančićeve knjige-slagalice. Ima ih 4 u knjizi, svaka po 12 delova. I ima 4 različite teme. Do nedavno su u Vulkanovim knjižarama bile na popustu, za 299 din. Puna cena je 399.(http://vulkancic.vulkani.rs/eede2b4e-49aa-4462-acfc-dfc4b31866ee/MOJA-PRVA-SLAGALICA-U-GRADU.aspx#.Vu-hmpYp6P8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok je sveže da utefterišem :-) Sad razmišljam da u stvari nijednu knjigu slagalicu nemamo,a kupovali ih drugarima za rodjendane - mogli bi to da promenimo :-) Baš fino izgleda knjižica

      Delete
    2. Ima ih i u izdanju Kreativnog centra. Imaju manje delova - 6 samo i koštaju daleko više.

      Delete