Monday, November 23, 2020

Jezero Zaova u leto i jesen

 


Prva poseta jezeru Zaova je bila propraćena komarcima.I to sa mnogo komaraca,jedino je na julskom suncu moglo da se na miru sedi.Ali bilo je lepo - jezero,zelenilo,tišina... Stazu koje ide kružno oko jezera smo skoro pa pretrčali,a fotografije su uglavnom mutne od mlataranja rukama da bi se odbranili od komaraca.Naivno smo pomislili da ako ih na početku nema da ih neće biti ni kasnije u šumi sa one druge strane jezera...

Ostala je ideja da sve to ponovimo na jesen bez komaraca,uz šuštanje opalog lišća.




Jezero Zaova je veštačko jezero i izletište ušuškano u šumi u blizini manastira Zaova (za koji je vezana,recimo interesantna,legenda o nastanku),a najbliži grad je Požarevac.Jezero posećuju uglavnom ribolovci (i uglavnom ostavljaju đubre za sobom) i po neki zalutali izletnik.

Dilema da li je za kupanje nije rešena,ali obala i prilaz su letos bili neočišćeni od trave.Deci za brčkanje nogu to nije smetalo. 

Jedna strana obale je uređena sa postavljenim klupama i tu se nalazi Lovački dom - koji kako piše na tabli ponedeljkom ne radi (možda je oba puta bio ponedeljak).


Oko jezera postoji kružna staza,od nepunih 2 km,koja je na momente malo strmija i u jednom trenutku zahteva prelazak preko jednog zalutalog kraka jezera koji na karti nije obeležen kao voda.Verovatno bi moglo još par stotina metara da se produži šetnja,ali novembarsko sunce je polako zalazilo pa je bilo vreme za povratak.

Kako u julu okolina jezera obiluje komarcima,tako u novembru je sve puno pečuraka raznih boja i oblika.

Šetnja počinje preko brane nakon čega se brzo stiže do drvenog mostića.Potom se nailazi se na par vikendica posle koji se ulazi u šumu.

Lepo,osamljeno mesto za piknike van sezone komaraca,beg na čistiji vazduh i šetnje kada dani okraćaju.




No comments:

Post a Comment