Monday, November 25, 2019

Kanjon Matke sa decom



Od letos često razmišljam koliko je dobro imati tako nešto kao što je kanjon Matke na nepunih 2o km od glavnog grada,tj.Skoplja.Kod nas skoro nepoznata destinacija što je prava šteta naspram količine zelenila & lepote koju nudi.

Prošlog februara posle teksta o kanjonu na sajtu Zapali iz grada počela je da se javlja ideja: skretanje s puta na povratku sa mora na par dana,a supanje u kanjonu kao odličan izgovor za sve to.

Posetu Makedoniji počeli smo jutarnjim obilaskom Skoplja,taman po volji jedne petogodišnjakinje - u centru su svuda unaokolo statue konja i sl. uz koje je ona đipala,njištala i nije pravila problem prilikom pešačenja iako je u osam sati već počelo da bude nepodnošljivo vruće.
























Letovanje = kampovanje

Posle kampa Armenistis koji je grad u malom i može da primi dve/tri hiljade ljudi naš šator je preseljen u River kamp Salamander u dvorište jedne kamene kuće,pored reke Treske,gde živi pas po imenu Baster.

I ispalo je sjajno,hvala Igoru i Todoru za sve...

Dovoljno je samo da se bude tamo,da se sedi uz reku ili ljuljuška u ležaljci.



Šta smo mi radili:

- dan prvi:  Ništa

Deca su istraživala dvorište,mi smo podigli šator i odmarali oči u reci.




- dan drugi: Šetnja stazom u kanjonu Matke

Staza je okarakterisana kao žuta,tj. патека за неискусни планинари,većim delom je u hladovini i spušta se u više navrata do vode tako da je uglavnom prijatno za šetnju.Nije fizički zahtevna, pretežno ravna,atraktivna je,obezbeđena ali na nekim delovima manju decu za ruku i oprez.Mnogi kao najveću manu zameraju jer ne vodi nigde,tj.na kraju staze je ograda i na suprotnoj obali se vidi ulazak u pećinu Vrelo - ako se to ne zna može biti razočaravajuće.Mi smo to rešili sa decom tako što smo tražili Veliku Ništicu tj.veliko ništa,do koga ipak nismo stigli.Posle smo čuli da staza u jednom pravcu ima oko 3,5 km.

Plan je bio da se posle šetnje vozimo brodićem i prođemo istu rutu-ovaj put vodom,ali smo ostali bez denara posle ručka u restoranu.Rezervni plan: sladoled pored reke Treske.

Tips&Tricks: 

-poželjno je poraniti zbog parkinga,posebno vikendom kada su velike gužve zbog organizovanih obilazaka.
-veliki sladoledi = malo para
-ko voli pečen kukuruz biće mu pravo uživanje,ima ga na svakom koraku (kao i klipova okolo,ali to je druga priča)





















- dan treći: Iznajmljivanje kajaka & supanje u kanjonu

Postoje dve varijante: vožnja brodićem (kraća tura i duža sa posetom pećine) & iznajmljivanje kajaka na sat (dvosedi i jednosedi).

Iznajmili smo jedan kajak i nije bio problem da našu SUP dasku naduvamo tu na flosu.Ispostavilo se da vožnja jednoseda nije lagana kao što bi neko mogao da pomisli,možda čak i da se podsmeva veslačima dan ranije pitajući se zašto tako smotano veslaju i sporo se kreću.
Do pećine Vrelo i nazad trebalo nam je oko tri sata uz posetu pećine i pauze za kupanje.
Inače peštera Vrelo smatra se najdubljom podvodnom pećinom u Evropi,možda i svetu ali nije istražena do kraja.

Tips&Tricks:  prvo obilazak pećine pa tek onda kupanje



-dan četvrti: Jezero Treska

Na jezeru Treska nekada je postojao kamp i po priči tamo se leti kupalo celo Skoplje.Od toga je preostalo oko 42 ruinirane svlačionice,razrušeni sanitarni čvorovi,poneka kamp prikolica i koze koje slobodno brste okolo.Nismo išli sami,tj.bez lokalnog društva mislim da nam ne bi bilo prijatno.


-dan peti: Šetnja do manastira Sv.Nikola Šiševski 

Staza počinje na suprotnoj obali,prelazi se brodićem preko jezera.Pretežno je u hladovini,nije dugačka,potrebno je oko pola sata do gore,ali je uspon konstantan i moguće je džvanjkanje mlađih naraštaja.Kada se stigne do manastira i baci pogled na kanjon uglavnom sve prestaje.

Manastir je zaključan,ali klupa pokraj zidina je vrlo zgodna za predah u hladovini (i par partija Crnog Petra).U dvorištu postoji česma i planinarsko sklonište.

Pri povratku paziti na kamenje koje se kotrlja i odranja.

Tips&Tricks:
-kome nije do penjanja može samo da pređe čamcem i  uživa na klupi u miru u pogledu na patkice i vikend gungulu sa druge strane.Poneti kafu i sl.




-dan šesti: Lagano pakovanje & polazak


Za neki sledeći put:

-Propustili smo da posetimo Izložbeni centar Matka,loša kombinacija gledanja na sat i neradnog ponedeljka.

-Pećina Vrelo je otprilike na pola kanjona,ostala je druga polovina.

-Interesantne pešačke ture koje nisu za jul mesec i deca još malo da porastu.



Traženje nove destinacije u Makedoniji za skretane sa puta sledećeg leta je u toku....




2 comments:

  1. Hvala za sjajan tekst, uzivala sam citajuci ga i pozelela da odemo nekad u slicnoj reziji... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joooj,uželela se Matke,tamo je tako nestvarno ❤

      Delete